A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek.
Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal kell bevinni. A vitaminok közül egyesek a kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek. Léteznek antivitaminok (vitamin-antagonista), olyan anyagok, melyek valamilyen vitamint kiszívnak az enzimekből. Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis); súlyosabb esetben vitaminhiány (avitaminózis) léphet fel. Ugyanakkor túlzott bevitelük is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózisról beszélünk (ez pl. vitamintabletták mértéktelen szedése esetén alakulhat ki), s ez szintén súlyos betegségtünetekkel járhat.
Mi a szerepe?
Forrásai: máj, hal, tojás, illetve a tejtermékek (pl. tej és sajt)
Mi a szerepe?
Forrásai: barna rizs, zabkása, búzacsíra, hüvelyes zöldség, olajos és egyéb magvak, sovány hús (főként a sertéshús), belsőségek, hántolatlan gabonából készült termékek, vitaminozott gabonapelyhek, esetleg élesztőkivonat
Mi a szerepe?
Forrásai: élesztőkivonat, tej, sajt, joghurt, tojás, hús és a különféle belsőségek (pl. máj), zöld leveles zöldségek és a vitaminozott gabonapelyhek
Mi a szerepe?
Forrásai: élesztőkivonat, sertés-, csirke- és marhahús, hal, olajos magvak, sajt, tej, tojás, kenyér, burgonya, tészták, rizs és vitaminozott gabonapelyhek
Mi a szerepe?
Forrásai: szárított élesztő, máj, élesztőkivonat, vese, olajos magvak, búzacsíra, szójaliszt, barna rizs, tojás, hüvelyesek, illetve a hántolatlan gabonából készült ételek
Mi a szerepe?
Forrásai: szárított élesztő, élesztőkivonat, hántolatlan gabonából készült kenyér, búzacsíra, búzakorpa, vitaminozott gabonapelyhek, máj, avokádó, banán, hal, hús, olajos
Mi a szerepe?
Forrásai: máj, szív, vese, hús, baromfi, hal, tej, sajt, tojás, illetve a vitaminozott gabonapelyhek
Mi a szerepe?
Forrásai: füstölt hering, makréla, lazac, szardíniakonzerv, hering, tonhal, tej, vaj, vitaminozott margarin, tojássárgája és a különböző halolajok
Mi a szerepe?
Forrásai: búzacsíraolaj, napraforgómag és napraforgóolaj, sáfrányos szeklice olajban, mogyoróolaj, olívaolaj, földimogyoró, törökmogyoró, tojás, zöld levélzöldségek, hántolatlan gabonafélék
Forrásai: zöld levélzöldségek (pl. brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, káposzta, mangold), tej, máj, búzakorpa, zabpehely és növényi olajok
Mi a szerepe?
Forrásai: szárított élesztő, máj, sötétzöld leveles zöldségek (pl. brokkoli és káposzta), hüvelyesek, olajos magvak, zabkorpa és élesztőkivonat
Mi a szerepe?
Forrásai: citrusfélék, feketeribiszke, eper, kiwi, papaya, chilipaprika, brokkoli, vízitorma, petrezselyem, zöld leveles zöldségek, zöld és piros paprika
Mi a szerepe?
Forrásai: sörélesztő, máj, élesztőkivonat, hüvelyesek, olajos magvak, hántolatlan búza, barna rizs, tej, sajt, joghurt, tojás
Mi a szerepe?
Forrásai: húsfélék, tej és tejtermékek, gabonafélék, gyümölcs- és főzelékfélék és az olajos magvak
Mi a szerepe?