A táplálkozásunk során a szervezetünkbe jutó tápanyagokat makrotápanyagokra és mikrotápanyagokra oszthatjuk. A makrotápanyagok csoportját a fehérjék, zsírok és a szénhidrátok alkotják, míg a mikrotápanyagok legjelentősebb képviselői az ásványianyagok (mineráliák) és a vitaminok. Ez utóbbiakból néhány gramm, miligramm, illetve egyes esetekben csak pár mikrogramm szükséges, de ebben a mennyiségben nélkülözhetetlenek, mivel ezek az anyagok biológiailag fontosak a szervezet működéséhez.
A kiegyensúlyozott táplálkozásban a 15-30-55 energiaszázaléknyi „fehérje-zsír-szénhidrát"-arány alapvető fontosságú, de ez önmagában még nem elég. A szervezet zavartalan működéséhez a mikrotápanyagok - vitaminok, ásványi anyagok - megfelelő mennyisége és aránya is elengedhetetlen.
A makroelemek közé tartozik a kalcium, nátrium, kálium, magnézium és a foszfor.
A legfontosabb mikroelemek: vas, réz, cink, fluor, jód, szelén.